lauantai 22. lokakuuta 2016

Luku 8.

Kultaisia kukkia 

Itse tekeminen, käsityöt ja askartelu ovat minulle läheisiä asioita ja häiden suunnittelussa oli alusta asti selvää, että oma kädenjälki pitää saada juhlassa näkyviin. Alkuperäinen ajatuksemme oli valita hääjuhlan paikaksi jokin seurantalo tai vastaava, jonka olisimme voineet koristella itse lattiasta kattoon. Kriittisen juhlapaikkavertailun jälkeen päädyimme kuitenkin valitsemaan jo itsessään upean Kartano Koskenrannan, joka ei juuri suurempia koristeita kaipaa. Suurisuuntaisista koristeluideoista oli syytä luopua. Kattaukseen haluan kuitenkin ujuttaa jotain askarreltua silmänruokaa, joka osaltaan vähentää kalliiden kukkien tarvetta. Kierrätysideoista inspiroituneena päädyin vääntämään pöytäkoristeiksi vanhoista sanomalehdistä tehtyjä kukkaköynnöksiä. Usein netistä löytyvät paperikukkaohjeet ovat tosi monimutkaisia ja työläitä ruusunlehtikaavoineen ja erikseen leikeltävine terälehtineen. Halusin kehittää kukkamallin, jota olisi mahdollista tehdä sarjatuotantona nopeasti ja helposti ilman erillisiä kaavoja. Pienen tuotekehittelyn jälkeen syntyi tämä massatuotantoon soveltuva kukkamalli. Se yrittää olla ruusu, vaikka pieniä kukkamutaation ja lajisekoittumisen piirteitä onkin havaittavissa. Tässä työohje, toivottavasti siitä on iloa muillekin!

Tarvikkeet:
- sanomalehteä
- sakset
- nitoja
- rautalankaa
- halutun väristä spray-maalia

Tee näin: 

1. Leikkaa sanomalehdestä aukeaman pituudelta suikale, jonka yläreuna on muotoiltu kaarimaiseksi pykäreunaksi kukan terälehtiä muistuttaen. Kaaret saavat olla melko korkeita. Suikaleen alalaitaan kannattaa jättää reilusti ehjää paperia kukan kantaa varten, näin kukka on helpompi kasata. Oman kukkani koko on noin 10 cm, poimuosuus 5 cm ja kantaosa 5 cm. Toki kukkien kokoa voi muuttaa oman mielen mukaan.

2. Aloita kukan kasaaminen rullaamalla ensimmäinen poimu kukan sisukseksi. Tämän jälkeen kieritä kukkaa sisuksen ympärille samaan aikaan laskostaen terälehtiä. Sopivan kokoiset laskokset auttavat kukan muotoilua ja terälehtirimpsun asettumista nätisti kukan muotoon. Voit tehdä väliniittauksen esimerkiksi kukan kasaamisen puolivälissä, tällöin kukka pysyy helpommin kasassa.
3. Saatuasi koko paperisuikaleen kieritettyä ja laskostettua niittaa kukka kasaan kannasta. Halutessasi voit hieman aukoa ja asetella terälehtiä.
4. Ota rautalankarulla ja pyöritä rautalankaa valmiin kukan kannan ympärille. Sido kukkia vierekkäin rautalangan varrelle siten, että niistä muodostuu haluamasi pituinen köynnös. Kukista voi tehdä muitakin asetelmia, vaikkapa pyöreitä ryppäitä. Vain mielikuvitus on rajana! Tarvittaessa lyhennä kukkien kantoja rautalankaan sitomisen jälkeen, jotta köynnös pysyy pystyssä pöydällä.
5. Värjää mieleisellä spray-maalilla ja anna kuivua kunnolla. Aloita koukuttava kukkaköynnösten massatuotanto ja päällystä juhlapaikka kyseisillä koristeilla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti